dimecres, 26 de setembre del 2018

Sardana curta de Sant Esteve de les Roures


La melodia escollida com a peça conjunta de la 34a Festa del Flabiol prové de la colossal obra "Costumari Rourenc", elaborada pel folklorista Joan Orni. Es tracta de la sardana curta de Sant Esteve de les Roures, que es balla cada 1 d'octubre, per la festa major, a la sortida del col·legi electoral, just després del ball de bastons.

Com explica Joan Orni (besavi de l'actual alcalde del poble, Josep Orni), "los balladors se recullen despús de la castanyada i, un cop los bastoners o pioliners retornen a sos carros de porchs, lo flubiolaire entona lo toch de paperetes des d'un racó de la plassa. Los rourenchs se donen les mans fent rotllana, i lo senyor batlle dona ordre de portar les urnes, que són unes capses de color blanch i tapa negra, i les posen al mig de la rotllana. Allavòrens, lo flubiolaire fa l'introit, i comensa la sardana, que se balla dos curts, dos llargs, dos curts, dos llargs, contrapunt, llarg, contrapunt, llarg. Acabada la dansa, los mossos del poble van a buscar lo jutge a casa seva, se'l carreguen a l'esquena, i el llancen al riu, ont hi há la resclosa del molí del Can Puigdemont".

Com ja sabeu, la interpretació de la peça conjunta es fa dos cops: al final de la roda de flabiols (13h) i al final del concert (16h).

Podeu descarregar-vos la peça des d'aquest enllaç: https://drive.google.com/open?id=1Zm5n0nHcdyur56YKFHb91LEH4Fwxxzz6

Actualització (27-09-2018): hem afegit alguns canvis a la partitura, assegureu-vos que teniu la versió més recent.

Agraïm a l'Agrupació Cultural Folklòrica de Sant Esteve de les Roures la transcripció de la melodia per a flabiol.

Imatge: Jordi Calvís

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada