dimarts, 11 d’octubre del 2016

El ball d'espases de Cervera, ball convidat


El passat 18 de setembre, la ciutat de Cervera recuperava el que es considera que és el ball d'espases documentat més antic documentat a Catalunya, i que va ser el darrer a desaparèixer després de la Guerra de Successió. Tres-cents anys més tard, un grup de joves cerverins ha fet possible tornar a gaudir d'aquest ball, amb el suport d'una campanya de micromecenatge a Verkami.

Per a celebrar aquest èxit, i donar suport a aquesta iniciativa, el ball d'espases de Cervera serà el ball convidat de la 32a Festa del Flabiol 2016. En parlem amb l'Àngel Vallverdú, flabiolaire, que ha assessorat els impulsors d'aquesta iniciativa des del punt de vista històric, i que és el músic acompanyant del ball.

Àngel, què és el ball d'espases de Cervera? 
El ball d'espases és una dansa, generalment de carrer, en la que els dansaires evolucionen al ritme d'una música mantenint com a nexe d'unió entre ells una espasa. Per analogia, tindria molt a veure amb els balls de pastorets o els de cercolets, amb qui té, a més del nexe d'unió entre els dansaires, algunes figures en comú. El de Cervera es documenta ja el 1411 i se'n tenen notícies fins 1724.
Com s'ha dut a terme la recuperació?
Per al cas que ens ocupa és més apropiat parlar de "reinvenció" o "reintroducció" ja que no se sap com eren els balls d'espases catalans ni tampoc, és clar, el cerverí. Així doncs s'ha optat per agafar una estètica "historicista" de regust barroc (com creiem que devien ser en el moment de desaparèixer) i s'han agafat patrons coreogràfics comuns a la major part dels balls d'espases europeus.
Per què s'acompanya de flauta de tres forats i tamborí de cordes?
En línia amb l'estètica barroca hem triat aquest instrumentari perquè sabem que s'havia utilitzat per a danses similars, tals com els Matotxins (vegeu el gravat de Francesc Via sobre la festa dels Argenters de 1677). A més, el conjunt dóna una sonoritat especial que porta anys desapareguda de casa nostra.

Si teniu ganes de veure aquest ball, feu una ullada al programa de la Festa del Flabiol!

Imatge: el ball d'espases de Cervera el dia de la presentació. Font: blog del ball d'espases de Cervera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada