divendres, 7 d’octubre del 2016

La peça conjunta: sardana curta de la Vall del Ges


La peça conjunta de la 32a Festa del Flabiol 2016 és una sardana curta, sense nom, recollida a la Vall del Ges, a principis del segle XX. Formava part del repertori del cornamusaire Miquel Puigbò (a) Quel de la Munda, de Sant Vicenç de Torelló, i el flabiolaire Ramon Vinyeta i Baquer (1857-1934), de Sant Pere de Torelló. L'Associació Dansaires de la Vall del Ges la va incloure en un disc recopilatori de danses d'aquell territori editat l'any 2008, interpretada pel grup Tarasca, amb arranjaments del músic Xevi Capdevila.

Com es pot llegir a l'article “El flabiol a Osona” de Rafel Mitjans i Teresa Soler,
El 1928, quan l’enquesta l’Obra del Cançoner, [en Ramon Vinyeta] està retirat de fa temps; teixidor, a més de flabiolaire, aprengué aquest ofici de músic del seu pare, de qui heretà també el flabiol (fet a Sant Pere de Torelló) i el tamborí; havia fet parella amb son pare, amb altres flabiolaires, i també amb cornamusaires. Animador d’aplecs i de festes majors de pagès, pel repertori que li recolliren hauria pogut ser un dels músics de les escenes de Busquets i Punset (contrapassos, ballets, etcètera). Fora d’aquests entorns, semblaria que en els darrers anys se’l contractava sobretot per acompanyar danses antigues (com el Ball dels Vells de Sant Pere de Torelló o el Ball de la Post de Manlleu, i això només quan no hi havia orquestres disponibles o diners per llogar-les) i gegants com els de Vic o els de la Ciutat i els de la Plaça Nova de Barcelona.
Mitjans i Soler, El flabiol a Osona. Revista Ausa, volum XXVI, número 171 (any 2013), pàgs. 52 a 74. Editada a Vic pel Patronat d'Estudis Osonencs (enllaç).

Podeu descarregar-vos la peça des d'aquests enllaços:


Vinga, a estudiar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada